Vogels op en rond het demoveld


13 juni 2024

Agrarische natuur- en landschapsvereniging Geestgrond heeft in het voorjaar van 2024 broedvogels geteld op en rond het demoveld voor natuurinclusieve bollenteelt in Hillegom. Dat leverde maar liefst zeven territoria van gele kwikstaarten op en zes territoria van veldleeuweriken.

Vrijwilligers van de agrarische natuur- en landschapsvereniging Geestgrond voeren al 25 jaar ‘bollenvogeltellingen’ uit in de Bollenstreek. Nadruk bij deze tellingen ligt vooral op het bepalen van het aantal territoria (een stukje leefgebied verdedigd door een specifieke vogel) van bollenvogels als gele kwikstaart, veldleeuwerik en patrijs. Maar ook andere vogels die hun territorium in het telgebied hebben, zoals witte kwikstaart en meerkoet, worden meegeteld.

In het voorjaar van 2024 heeft Geestgrond voor het eerst ook de broedvogels geteld op en rond het demoveld voor natuurinclusieve bollenteelt in Hillegom. Het telgebied bestaat uit het perceel van het demoveld en vier omliggende percelen met een totale grootte van 14,3 hectare. Tijdens vijf telrondes zijn hier 10 soorten vogels gezien die territoriaal gedrag vertoonden (zoals zang). 

De meest voorkomende soort was de gele kwikstaart met 7 territoria (waarvan 1 in het demoveld), gevolgd door de veldleeuwerik met 6 territoria (waarvan 1 in het demoveld). Van de patrijs werd 1 territorium vastgesteld. Scholekster en kievit zijn bollenvogels die samen met de eerste drie soorten de ‘high five’ van de bollenvogels vormen. Van de scholekster werden 2 territoria vastgesteld. De kievit werd wel waargenomen maar de waarnemingen wezen niet op een territorium. De andere waargenomen soorten zijn meerkoet (2 territoria, waarvan 1 in de vaart naast het demoveld), witte kwikstaart (3 territoria), bergeend, knobbelzwaan en spreeuw (geen territoria).

Het aantal territoria van gele kwikstaart en veldleeuwerik is opvallend hoog in dit gebied. Dat is in lijn met eerdere tellingen, waaruit blijkt dat de omgeving (met name de Zilkerpolder) een ‘hotspot’ is voor deze bollenvogels. De openheid van het landschap speelt daarin mogelijk een belangrijke rol.

De territoria in het demoveld betekenen niet automatisch dat hier een vogel daadwerkelijk gebroed heeft. Een vogel kan ergens zingen zonder op broeden over te gaan, of het veld wordt als voedselgebied gebruikt terwijl het nest zelf op een naastgelegen perceel ligt. Wat de tellingen in elk geval wel laten zien is dat vogels het demoveld goed weten te vinden!


Foto: Hugo Langezaal